Vad är GORE-TEX®

Skor med GORE-TEX® produktteknologi har ett membran som gör att skorna är vattentäta och har hög andningsförmåga. Men det räcker inte för att kunna garantera torra fötter.

Gore har ett rigoröst regelverk som beskriver hur varje sko ska tillverkas och testas för att uppnå kraven på komfort, vattentäthet, andning och slitstyrka. Varje sko med 
GORE-TEX® produktteknologi konstrueras för att nå så nära den fottemperatur foten trivs bäst i oavsett yttre klimat: 28–32°C.

Produktteknologin kring membranet syns inte för blotta ögat. GORE-TEX®-membranet består av 1,4 miljarder porer/cm2 som tillåter svetten att komma ut samtidigt som det hindrar vattenmolekyler från att tränga in. Membranets porer är 20 000 ggr mindre än vattenmolekylen, vilket gör att vattnet stannar utanför. Samtidigt är porerna 700 ggr större än vattenångemolekylen, vilket gör att svetten enkelt transporteras ut från skon.

Tro det eller ej, men alla normala människor svettas. Även barn. Faktum är att en vuxenfot svettas ungefär en halv deciliter fukt om dagen – i vila! Stressar du blir det ännu mer. Och sportar du eller befinner dig i varmt väder kan foten svettas upp till 2,5 deciliter.

Temperaturen och miljön omkring dig kan du inte ändra på, men ett par vattentäta skor som andas kan ändra på effekten miljön har på dig!

Skor med GORE-TEX® produktteknologi testas rigoröst innan de når din skobutik. Varje material och den färdiga skon testas i olika moment. Vickningstester kontrollerar hur mycket fukt som förflyttar sig i fibrerna (s k kapillär effekt). Centrifugtester säkerställer vattentätheten i vart tionde par i produktion. Flextester simulerar användning av skon, minst 200 000 steg. Gores unika och patenterade ”Whole Comfort Boot Test” testar hela skons andningsförmåga. Slutligen genomförs s k ”Feel-tester” av vanliga människor.

Hur sköter jag om en sko med GORE-TEX®

En sko med GORE-TEX® produktteknologi sköter du som vilken sko som helst. Grundregeln är att man ska skydda skon, vårda den och hålla den ren.

Hur man ska vårda skon beror på yttermaterialet och där är det bäst att du pratar med personalen i din skobutik vad som gäller för din sko. Det skiljer sig beroende på om yttermaterialet är i nubuck, mocka, läder, oljat läder, textil eller något annat material.

Här kommer i alla fall några generella regler.

  • Impregnera skon när den är ny. Det gör det lättare att hålla smuts borta.
  • Rengör skon när den blivit smutsig. Vårda sedan med medel som yttermaterialet kräver (prata med din butik). Impregnera för att hålla smuts borta.
  • Gör om samma procedur med jämna mellanrum så håller sig skon fin längre.


Har GORE-TEX® olika produkteknolgier?

Varje sko som vi är med och gör är tänkt för en viss användning. Gemensamt för alla skor är att de är vattentäta, andas och därigenom garanterar dig en torr fot.

Läs mer på GORE-TEX® hemsida